Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKılıç Sirel, Hülyaen_US
dc.contributor.authorHarazi, Begümen_US
dc.contributor.otherIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İç Mimarlık Yüksek Lisans Programıen_US
dc.date.accessioned2018-11-27T00:49:17Z
dc.date.available2018-11-27T00:49:17Z
dc.date.issued2018-08-29
dc.identifier.citationHarazi, B. (2018). Lüks restoranlarda aydınlatma tekniği kurallarının uygulanması ve örnek restoran incelemeleri. İstanbul: Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11729/1393
dc.descriptionText in Turkish ; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves: 53-54)en_US
dc.descriptionxi, 55 leavesen_US
dc.description.abstractKişinin yeme – içme ihtiyaçlarını karşıladığı mekânlardan biri restoranlardır. Kullanıcı memnuniyetini sağlamak için o mekânın algıyı etkileyen faktörlerine dikkat edilmelidir, bu doğrultuda müşteriye aktarılmak istenen restoran kimliği görsel ve işitsel algıyla sağlanır. Mekân ambiyansının görsel ve işitsel olarak tasarımcı tarafından rahatsızlık uyandırmayan özelliklerle oluşturulması, müşterinin restoranda uzun süre geçirebilmesi o mekânı tercih etmesinde büyük role sahiptir. İç mekânda tasarlanan detayları algılayabilmemiz için aydınlatma tekniği kurallarına uyarak oluşturulan aydınlatma düzeniyle neredeyse algılama hatasına hiç olanak bırakmayabiliriz. Mekân algısıyla birlikte müşterinin sosyal etkileşimini, yemek yeme eylemini minimum sorunla sağlamak lüks restoranların temel amacıdır. Lüks restoranların diğer yeme-içme işletmelerinden yemek ve mekân özelliklerine göre daha zengin bir mutfak ve mekânın fiziksel niteliklerinin müşteriyi tatmin etmelidir. Mekânın fiziksel işlevinin doğru aktarılabilmesi için yapay aydınlatmalar kullanılarak sağlanır. Bu çalışma, teknik kuralları göz önüne alarak altı ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde aydınlatma ve mekân ilişkisinin çalışmadaki amacın belirlenmesini içermektedir. İkinci bölümde aydınlatmanın genel kavramı ve aydınlatmanın amacına değinilmektedir. Üçüncü bölüm, mekânın doğru aydınlatılabilmesi için aydınlatma tekniği genel kurallarını ele alarak, aydınlık kavramının nitelik, nicelik konularına göre yüzey özellikleri değişen nesnelerde nelere dikkat edilmesi gerektiğini içerir. Dördüncü bölümde ise ışık kaynaklarının özelliklerini ve iç mekânda nasıl kullanılacağı ele alınmaktadır. Beşinci bölümde, restoranlarda uygulanması gereken aydınlatma tekniği kurallarının seçilen lüks restoranlara göre incelemesi yer almaktadır. Altıncı bölümde, genel değerlendirme sonucunda edilen bilgilerden yola çıkarak restoranlarda aydınlatma tekniğinde uyulması gereken kurallara bir katkı amaçlamaktadır.en_US
dc.description.abstractRestaurants are the places where people fulfill their needs of eating and drinking. In order to satisfy the customer’s satisfaction. It’s important to pay attention to the factors that influence the perception in that place. In this direction, the identity of the restaurant must be transferred to the customers in visual and auditory perception. If the ambiance of the place is designed in some features that there, customers prefer to stay in that place more than they think. In order to understand the details that are designed inside the place, the place must be designed according to the right illumination tecniques then it is not allowed to have any misperception. The main aim of the restaurant is to fulfill the need of customer’s eating and social interaction in minimum problems. If a restoran is more luxurious than the other, it has to have a rich kitchen and impressive physical qualities that are necessary to satisfy the customers needs in order to express the place’s main idea, artificial illumunation tecniques are used. This study is composed of six main sections according to tecnical rules. In the first part the lighting and its relation with the place that shows us the aim of the place is explained. In the second part, the general concept of illumination and the illuminating purpose are mentioned. In the third chapter; in order to illuminate the place correctly the rules of illumunation tecniques are studied. According to quality and quantity of the illumination, in some objects that have varying surface properties what must be done carefully is mentioned. In the forth chapter, the features of light sources and how to use the interior space are discussed. In the fifth section the illumunation tecnical rules that must be applied are chosen according to the luxurious restaurants are examired. In the sixth section it is aimed to contribute to the literatures of the rules which must be obeyed in the lighting tecnique in the restaurants by coming from the information that is obtaired from the general evoluotion.en_US
dc.description.tableofcontentsGİRİŞen_US
dc.description.tableofcontentsAYDINLATMAen_US
dc.description.tableofcontentsAydınlatma Kavramıen_US
dc.description.tableofcontentsAydınlatmanın Amacıen_US
dc.description.tableofcontentsIŞIKen_US
dc.description.tableofcontentsIşık Kaynaklarıen_US
dc.description.tableofcontentsLambalaren_US
dc.description.tableofcontentsAkkor Halojen Lambalaren_US
dc.description.tableofcontentsFlüoresan Lambalaren_US
dc.description.tableofcontentsLED Lambalaren_US
dc.description.tableofcontentsAYDINLATMA TEKNİĞİen_US
dc.description.tableofcontentsAydınlık Kavramıen_US
dc.description.tableofcontentsAydınlık Düzeyien_US
dc.description.tableofcontentsIşık Yeğinliğien_US
dc.description.tableofcontentsIşıklılıken_US
dc.description.tableofcontentsAydınlığın Niteliğien_US
dc.description.tableofcontentsIşığın Rengi ve Renksel Geriverim Konusuen_US
dc.description.tableofcontentsAydınlık Düzeyi Dağılımlarıen_US
dc.description.tableofcontentsGölgelerin Niteliğien_US
dc.description.tableofcontentsAydınlatma Tekniği Kurallarıen_US
dc.description.tableofcontentsIŞIKLIKLAR (AYDINLATMA AYGITLARI)en_US
dc.description.tableofcontentsIşıklık Türlerien_US
dc.description.tableofcontentsAydınlatma Aygıtından Çıkan Işığın Dağılımıen_US
dc.description.tableofcontentsRESTORAN TANIMI VE GENEL ÖZELLİKLERİen_US
dc.description.tableofcontentsRestoranların Genel Özelliklerien_US
dc.description.tableofcontentsRestoranlarda Uygulanması Gereken Aydınlatma Tekniği Kurallarıen_US
dc.description.tableofcontentsİstanbul’da 2 Restoranın Aydınlatma Tekniği Açısından İncelenmesien_US
dc.description.tableofcontentsWalk In Brasserie, İstanbul Aydınlatma Tasarımı Değerlendirilmesien_US
dc.description.tableofcontentsThe Galliard Brasserie, İstanbul Aydınlatma Tasarımı Değerlendirilmesien_US
dc.description.tableofcontentsSONUÇen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherIşık Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectAydınlatmaen_US
dc.subjectAydınlatma tekniğien_US
dc.subjectIşık kaynağıen_US
dc.subjectIşıklıklaren_US
dc.subjectLambalaren_US
dc.subjectRestoranen_US
dc.subjectIlluminationen_US
dc.subjectLightingen_US
dc.subjectLight sourceen_US
dc.subjectRestauranten_US
dc.subject.lccNK2115.5.L5 H37 2018
dc.subject.lcshLighting, Architectural and decorative.en_US
dc.subject.lcshInterior lighting.en_US
dc.titleLüks restoranlarda aydınlatma tekniği kurallarının uygulanması ve örnek restoran incelemelerien_US
dc.title.alternativeThe application of the illumunating technical rules in luxurious restaurants and the investigation of the sample restaurantsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İç Mimarlık Yüksek Lisans Programıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorHarazi, Begümen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess