Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYılmaz, Kadiren_US
dc.contributor.authorEnsari Özay, Mügeen_US
dc.date.accessioned2023-03-02T09:20:38Z
dc.date.available2023-03-02T09:20:38Z
dc.date.issued2018-04-01
dc.identifier.citationYılmaz, K. & Ensari Özay, M. (2018). Vaka çalışması: otel mutfağı ergonomi̇k ri̇sk değerlendi̇rmesi. OHS Academy, 1(1), 54-90.en_US
dc.identifier.issn2630-578X
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11729/5408
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/ohsacademy/issue/40009/475654
dc.description.abstractBu vaka çalışmasında butik bir otelin mutfak bölümünde çalışanların el ile kaldırma ve taşıma pozisyonları NIOSH (Ulusal Mesleki Sağlık ve Güvenlik Enstitüsü) ve Snook yöntemleri kullanılarak ergonomik analiz edilmiştir. Çay ocağında çalışan personelin tutacakları kötü durumda olan damacanları kaldırarak semaveri uygunsuz bir biçimde doldurduğu saptanmıştır. NIOSH yöntemi ile analizi yapılmış ve kaldırma indeksi hem başlangıç hem de varış pozisyonu için sırasıyla 3.7 ve 5.4 olarak hesaplanmıştır. Her iki pozisyon içinde kaldırma indeks değeri 3’den büyük olduğu için iş çok riskli olarak tespit edilmiştir. Çalışanın gün içinde işlemi tekrarlaması uzun vadede iş ile ilgili kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına yol açabileceğinden kesinlikle iyileştirme gerektiren bir iş olarak tespit edilmiş ve iyileştirme önerileri sunulmuştur. Mutfakta bulaşık sepeti taşıma işi de Snook tabloları yöntemi ile analiz edilmiş, çalışanın bu yükü taşımasında herhangi bir risk bulunmamış olmasına rağmen iyileştirme olarak sepeti taşıması için el ile itilebilen tekerlekli bir taşıma aracı kullanması önerilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this case study, manual lifting and carrying positions of workers in the kitchen area of a boutique hotel were ergonomically analyzed by using NIOSH (National Occupational Safety and Health Institute) and Snook methods. It was determined that the staff working in the tea oven lifted the water filled containers in an improper manner. By using the NIOSH method, the lift index was calculated as 3.7 and 5.4 for both the initial and final positions, respectively. The work was identified as very risky because the lift index value in both positions was greater than 3. It has been identified as a job that needs improvement and a recommendation for improvement is offered because the employee's repetition during the day may lead to work-related musculoskeletal disorders in the long run. The work of transporting dishwashers in the kitchen was also analyzed by the Snook charts method and it was proposed to use a hand-carried wheeled vehicle to carry the basket as a remedy even though the employee had no risk of carrying this load.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherRüştü Uçanen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectNIOSHen_US
dc.subjectSnook tablolarıen_US
dc.subjectErgonomik risk değerlendirmesien_US
dc.subjectSnook chartsen_US
dc.subjectErgonomic risk assesmenten_US
dc.titleVaka çalışması: otel mutfağı ergonomi̇k ri̇sk değerlendi̇rmesien_US
dc.title.alternativeCase study: ergonomic risk assesment in an hotel kitchenen_US
dc.typearticleen_US
dc.description.versionPublisher's Versionen_US
dc.relation.journalOHS Academyen_US
dc.contributor.departmentIşık Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, İş Sağlığı ve Güvenliği Programıen_US
dc.contributor.departmentIşık University, Vocational School of Health Services, Occupational Health and Safety Programen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-4785-5503
dc.identifier.volume1
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage54
dc.identifier.endpage60
dc.peerreviewedYesen_US
dc.publicationstatusPublisheden_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorYılmaz, Kadiren_US
dc.contributor.institutionauthorEnsari Özay, Mügeen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster