Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorParkan, Uğur Mutluen_US
dc.contributor.authorAkın, İffeten_US
dc.contributor.otherIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans Programıen_US
dc.date.accessioned2016-06-07T06:32:59Z
dc.date.available2016-06-07T06:32:59Z
dc.date.issued2014-09-15
dc.identifier.citationAkın, İ. (2014). Epikür ve freud yaklaşımları bağlamında avrupa sanatında yemek ve haz ilişkisi. İstanbul: Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11729/942
dc.descriptionText in Turkish ; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves 155-162)en_US
dc.descriptionxiv, 163 leavesen_US
dc.description.abstractİnsan varlığının, sürdürülebilme gereklerinden en ilkelidir yemek yeme eylemi. Yapılan araştırmalar, ilk insanların, önce topladıklarını, sonra avladıklarını yediğini ortaya koymuştur. Ateşle uygarlığın yolu adımlanmaya başlanmış, yeme eyleminden, yemek kavramına geçiş bu yolculuk esnasında gerçekleşmiştir. Yaşamın hızla devinen kültürel koşullarıyla, ticaret yollarında keşfedilen değişik besin maddeleri, ülkeler arası taşınmış, böylelikle de mutfaklar oluşmuştur. Bu çalışmada, yemeğin Avrupa’daki,sanatla yolculuğu, haz üzerinden incelenmektedir. Dinlerin ya da, toplumsal yapının belirlediği ritüeller, sektörel bir olguya dönüşmeden evvel ve sonra, Avrupa’da, halktan insanların masa başı sohbetlerinde, soyluların şaşaalı şölenlerinde nasıl yer aldı? Gıda maddeleri neden bir ressamın prestij imgesi oldu? Edebiyat metinleri, uzun yemekli betimlemeleri neden kendine konu seçti? Ya da bir sinema filminde, can alıcı sahneler, neden yemeğe dair aksesuarlarla sembolize edildi? Bu soruların cevabı, Epikür Hedonizmi ve Freud’un Haz İlkesi temel alınarak bulunmaya çalışılmıştır.en_US
dc.description.abstractEating is the most savage need for human survival. The researches reveal that humans first ate what they gathered around then what they hunted. Fire ignited the civilization which paved the way to the consept of food from eating. humans first ate what they gathered around then what they hunted. Fire ignited the civilization which paved the way to the consept of food from eating. The changes and developments in the cultural conditions reshaped the usage newly encountered ingredients which resulted in the diversification of the culinary culture. This thesis examines the representations of food in European art and literatüre through the concept of pleasure. The rituals which were formed either by the religions or by the social structures transformed into phenomena. But before and after this transformation in what ways the rituals were represented during the table talks of the laymen as well as the feasts of the nobles of Europle? How and why foodstuffs become the prestigious image for painters? Why did the writers choose long descriptions of dinners and lunches? Or why did the directors choose the focus on the dinnertable accessories to symbolizeclimax points? This Theisis aimig to answer these and other questions on the basis of the concept of Epicurian hedonism and pleasure principle of Freud.en_US
dc.description.tableofcontentsGirişen_US
dc.description.tableofcontentsAvrupa’da Tarihsel Süreç İçinde “Tat”ın Oluşumu, Devamında, Yeme- Yemek Ayrımının Ortaya Çıkışı ve Haz Duygusuen_US
dc.description.tableofcontentsHedonizmin Epikuros’la Buluşması ve Freud’un Haz Kavramının Epikuros’la Bağlantısıen_US
dc.description.tableofcontentsAntikiteden Günümüze Yemeğin Hazla Bağlantısına, Avrupa Sanatından Örneklemeleren_US
dc.description.tableofcontentsAvrupa Resminde Yemek Sahnelerien_US
dc.description.tableofcontentsAvrupa Edebiyatında Yemeğin Ele Alınışıen_US
dc.description.tableofcontentsYemek ve Hazzın Sinemayla Buluşmasıen_US
dc.description.tableofcontentsSonuçen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherIşık Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectAvrupa’daen_US
dc.subjectEdebiyaten_US
dc.subjectEpiküren_US
dc.subjectFreuden_US
dc.subjectHazen_US
dc.subjectResimen_US
dc.subjectSinemaen_US
dc.subjectEpicurosen_US
dc.subjectEuropean cinemaen_US
dc.subjectEuropean literatureen_US
dc.subjectEuropean paintingen_US
dc.subjectFreuden_US
dc.subjectPleasureen_US
dc.subject.lccN8217.F64 A35 2014
dc.subject.lcshFood in art.en_US
dc.subject.lcshEpicurus.en_US
dc.subject.lcshPainting -- Europe -- Criticism and interpretation.en_US
dc.subject.lcshHedonism.en_US
dc.subject.lcshMotion pictures -- Europe.en_US
dc.titleEpikür ve Freud yaklaşımları bağlamında Avrupa sanatında yemek ve haz ilişkisien_US
dc.title.alternativeRelation of food and pleasure in european art and literature through and Freudian approachesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans Programıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorAkın, İffeten_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess