Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorTarı Cömert, Itıren_US
dc.contributor.authorErinç, Mineen_US
dc.contributor.otherIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programıen_US
dc.date.accessioned2020-11-25T08:58:12Z
dc.date.available2020-11-25T08:58:12Z
dc.date.issued2020-08-06
dc.identifier.citationErinç, M. (2020). Tip-2 diyabet hastalarının duygu düzenleme güçlükleri ile yeme tutumlarının anksiyete ve depresyon seviyeleri üzerindeki etkisi. İstanbul: Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11729/2953
dc.descriptionText in Turkish ; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves 61-69)en_US
dc.descriptionxii, 77 leavesen_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada tip-2 diyabet hastalarının yeme tutumları ve duygu düzenleme güçlükleri ile anksiyete ve depresyon seviyeleri arasındaki ilişkiyi ölçmek amaçlanmıştır. Yöntem: 18 yaşın üzerinde olan ve İstanbul’da yaşayan herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan 234 kişiye ve İstanbul ilinde bulunan İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran tip-2 diyabet tanılı 274 hasta olmak üzere toplamda 508 katılımcıya anket uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulgularına göre tip-2 diyabet hastalarının tip-2 diyabet olmayan grubuna göre anksiyete, depresyon seviyeleri, kısıtlayıcı yeme tutumu puanları anlamlı derecede daha yüksektir. Tip-2 diyabet olmayan bireylerin dışsal yeme tutumu puanı ise tip-2 diyabet olan gruba göre daha yüksektir. Değişkenler arasındaki ilişkiye bakıldığında; tip-2 diyabet hastalarının duygu düzenleme güçlükleri ile anksiyete ve depresyon seviyeleri arasındaki ilişki pozitif yönde, depresyon seviyesi ile kısıtlayıcı yeme tutumu arasındaki ilişki negatif yönde, anksiyete seviyesi ile duygusal yeme tutumu arasındaki ilişki pozitif yöndedir. Regresyon analizine göre tip-2 diyabet hastalığının anksiyete ve depresyon seviyesi üzerinde pozitif yönde bir etkisinin olduğu saptanmıştır. Tip-2 diyabet hastalarının anksiyete seviyesi üzerinde tip-2 diyabet hastalığı ve duygu düzenleme güçlüğünün; depresyon seviyesi üzerinde ise tip-2 diyabet hastalığı, duygu düzenleme güçlüğü ve yeme tutumunun etkisi olduğu saptanmıştır. Alt boyutlar ele alındığında ise tip- 2 diyabet hastalarının kısıtlayıcı yeme tutumunun, duygusal yeme tutumunun, açıklık, amaçlar ve strateji alt boyutlarının depresyon seviyesi üzerinde; kısıtlayıcı yeme tutumunun, açıklık, amaçlar ve strateji alt boyutlarının ise anksiyete seviyesi üzerinde bir etkisinin olduğu saptanmıştır. Sonuç: Tip-2 diyabet hastaları ile tip-2 diyabet olmayan bireyler arasında anksiyete ve depresyon seviyeleri, kısıtlayıcı yeme tutumu ve dışsal yeme tutumları arasında bir farklılık vardır. Tip-2 diyabet hastalarının tip-2 diyabet hastalığının anksiyete ve depresyon seviyeleri üzerinde pozitif yönde bir etkisi vardır.en_US
dc.description.abstractPurpose: In this study, it was aimed to evaluate the relationship between eating attitudes and emotion regulation difficulties of type-2 diabetes patients and their anxiety and depression levels. Methods: 234 people over the age of 18 who do not have any chronic illnesses from Istanbul. In addition, located in the province of Istanbul, total of 508 participants were surveyed, including 274 patients with type – 2 diabetes who applied to Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Research and Training Hospital. Results: According to the study's findings, anxiety, depression levels, restrictive eating attitudes are significantly higher than the type-2 non-diabetes group of type- 2 diabetes patients. The external eating attitude score of individuals without type-2 diabetes is higher than in the group with type-2 diabetes. When you look at the relationship between variables; The relationship between emotion editing difficulties and anxiety and depression levels in type-2 diabetes patients is positive, the relationship between depression level and restrictive eating attitude is negative, and the relationship between anxiety level and emotional eating attitude is positive. According to regression analysis, type-2 diabetes has a positive effect on anxiety and depression levels. The anxiety level of type-2 diabetes patients is the difficulty of disease and emotion regulation on type-2 diabetes; on the level of depression, type-2 diabetes, difficulty editing emotions and eating attitude have been found to have an effect. When the sub-dimensions are taken, the restrictive eating attitude of type-2 diabetes patients, emotional eating attitude, openness, objectives and strategy sub-dimensions are on the level of depression; restrictive eating attitude, openness, objectives and strategy sub-dimensions have an effect on anxiety levels. Conclusion: There is a difference between type-2 diabetes patients and person who is without type-2 diabetes, anxiety and depression levels, restrictive eating attitudes and external eating attitudes. Type-2 diabetes patients have a positive effect on anxiety and depression levels of type-2 diabetes.en_US
dc.description.tableofcontentsGİRİŞen_US
dc.description.tableofcontentsGENEL BİLGİLERen_US
dc.description.tableofcontentsDiyabetes Mellitus (DM)en_US
dc.description.tableofcontentsDiyabetes Mellitus Tanı Kriterlerien_US
dc.description.tableofcontentsDuygu Düzenleme Güçlüğüen_US
dc.description.tableofcontentsDuygunun Tanımıen_US
dc.description.tableofcontentsDuygu Düzenleme Stratejilerien_US
dc.description.tableofcontentsDuygu Düzenleme Becerilerien_US
dc.description.tableofcontentsDuygu Düzenleme Güçlüğüen_US
dc.description.tableofcontentsTip-2 Diyabet ve Duygu Düzenleme Güçlüğüen_US
dc.description.tableofcontentsDuygu Düzenleme Güçlüğü ile Anksiyete ve Depresyonen_US
dc.description.tableofcontentsAnksiyeteen_US
dc.description.tableofcontentsAksiyetenin Kuramsal Yaklaşımlarıen_US
dc.description.tableofcontentsPsikodinamik Yaklaşımen_US
dc.description.tableofcontentsVaroluşçu Yaklaşımen_US
dc.description.tableofcontentsDavranışçı Yaklaşımen_US
dc.description.tableofcontentsBilişsel Yaklaşımen_US
dc.description.tableofcontentsDepresyonen_US
dc.description.tableofcontentsDepresyonun Kuramsal Yaklaşımlarıen_US
dc.description.tableofcontentsPsikodinamik Yaklaşımen_US
dc.description.tableofcontentsDavranışçı Yaklaşımen_US
dc.description.tableofcontentsBilişsel Yaklaşımen_US
dc.description.tableofcontentsTip-2 Diyabet ile Anksiyete ve Depresyon Düzeyien_US
dc.description.tableofcontentsYeme Tutumuen_US
dc.description.tableofcontentsDuygusal Yeme Tutumuen_US
dc.description.tableofcontentsDışsal Yeme Tutumuen_US
dc.description.tableofcontentsKısıtlayıcı Yeme Tutumuen_US
dc.description.tableofcontentsDiyabet ve Yeme Tutumuen_US
dc.description.tableofcontentsYeme Tutumu ile Anksiyete ve Depresyon Seviyesien_US
dc.description.tableofcontentsYÖNTEMen_US
dc.description.tableofcontentsAraştırmanın Modelien_US
dc.description.tableofcontentsAraştırmanın Evren ve Örneklemien_US
dc.description.tableofcontentsVeri Toplama Araçlarıen_US
dc.description.tableofcontentsHastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (Hospital Anxiety and Depression Scale) (HAD)en_US
dc.description.tableofcontentsDuygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği – Kısa Formu (DDGÖ-16)en_US
dc.description.tableofcontentsHollanda Yeme Davranışı Ölçeği (DEBQ)en_US
dc.description.tableofcontentsİşlemen_US
dc.description.tableofcontentsVerilerin Analizien_US
dc.description.tableofcontentsBULGULARen_US
dc.description.tableofcontentsÇoklu Regresyon Analizi’ne Dair Bulgularen_US
dc.description.tableofcontentsTARTIŞMAen_US
dc.description.tableofcontentsAraştırmanın Sınırlılıklarıen_US
dc.description.tableofcontentsSonuç ve Önerileren_US
dc.description.tableofcontentsBilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formuen_US
dc.description.tableofcontentsSosyo-demografik Formen_US
dc.description.tableofcontentsHastane Anskiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD)en_US
dc.description.tableofcontentsDuygu Düzenleme Güçlüğü Kısa Formu (DDGÖ-16)en_US
dc.description.tableofcontentsHollanda Yeme Davranışı Ölçeği (DEBQ)en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherIşık Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectTip-2 diyabeten_US
dc.subjectYeme tutumuen_US
dc.subjectDuygu düzenleme güçlüğüen_US
dc.subjectAnksiyeteen_US
dc.subjectDepresyonen_US
dc.subjectType – 2 diabetesen_US
dc.subjectEmotion regulation difficultiesen_US
dc.subjectEating attitudeen_US
dc.subjectAnxietyen_US
dc.subjectDepressionen_US
dc.subject.lccRC662.18 .E75 2020
dc.subject.lcshNon-insulin-dependent diabetes.en_US
dc.subject.lcshAnxiety.en_US
dc.subject.lcshDepression.en_US
dc.subject.lcshNon-insulin-dependent diabetes -- Diet therapy.en_US
dc.subject.lcshDiabetes -- Complications.en_US
dc.subject.lcshDiabetes -- Psychological aspects.en_US
dc.titleTip-2 diyabet hastalarının duygu düzenleme güçlükleri ile yeme tutumlarının anksiyete ve depresyon seviyeleri üzerindeki etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of eating attidudes on anxiety and depression levels with emotion editing difficulties for type-2 diabetes patientsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.departmentIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programıen_US
dc.authorid0000-0003-0778-6213
dc.authorid0000-0003-0778-6213en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.institutionauthorErinç, Mineen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess