Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorŞarlak, Evangeliaen_US
dc.contributor.advisorGören, Ahmet Kamilen_US
dc.contributor.authorTatlıcı, Gizemen_US
dc.contributor.otherIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat Bilimi Doktora Programıen_US
dc.date.accessioned2019-04-12T00:31:54Z
dc.date.available2019-04-12T00:31:54Z
dc.date.issued2018-12-06
dc.identifier.citationTatlıcı, G. (2018). Görsel belleğin izinde Türk resminde yemek kültürü. İstanbul: Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11729/1557
dc.descriptionText in Turkish ; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves 328-343)en_US
dc.descriptionxvi, 361 leavesen_US
dc.description.abstractBu çalışmanın temel amacı bir toplumun sosyo-ekonomik yapısını hiyerarşi, inanç, etnisite ve sosyal sınıflar gibi birçok farklı açıdan yansıtan yemek kültürünün resimler üzerinden analizinin mümkün olduğunu göstermektir. Sanat eserleri ve dönemlerin incelenmesinde müzelerin yanı sıra sanat tarihi ile gastronomi bölümlerinin yer aldığı üniversitelerin ve özel kütüphanelerin kaynaklarından yararlanılmıştır. Kültürel veriler incelenerek farklı toplum ve dönemlere ait sanat eserlerinde yer verilen yemek imgesi karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Böylelikle yemek tasviri içeren sanat yapıtlarından yola çıkılarak, bu sanatçıların yaşadığı dönemdeki yemek kültürünün izleri sürülmüştür. Türk yemek kültürünün görsel belleğimizdeki yansımalarına baktığımız zaman, özellikle son iki yüzyılda, modernleşmenin getirdiği yeniliklere ve sorunlara tanık olunmaktadır. Çalışmamız Osmanlı döneminden başlayıp Cumhuriyet dönemini kapsadığından doğal olarak incelenen yapıtların bazıları minyatür, bazıları ise Batılı tarzda yapıtlardan oluşmaktadır. Araştırmamızda Antik Çağ’dan başlayan Batı yemek kültürüyle Türk yemek kültürü arasındaki etkileşimlerin izini sürmek amacıyla Batı yemek kültürü ve bunun resim sanatındaki yansımalarının da ele alınması gerekli görülmüştür. Cumhuriyet dönemiyle birlikte saray mutfağının geride bırakılmış olması ve devletin sanatçıları Anadolu’nun çeşitli yerlerine “Yurt Gezileri” kapsamında, yollaması yönetim şeklindeki değişimi de yansıtmaktadır. Bir başka deyişle Osmanlı’dan gelen monarşik yapının, daha halkçı ve demokratik bir yapıya dönüşmesi, resimler üzerinden de okunabilmektedir. Bu döneme ait örneklerde özellikle köy sofralarının, düğünlerin, halktan insanların, işçilerin resmedilmiş olması bu yaklaşımı doğrular niteliktedir. Kronolojik sıralamadan da anlaşıldığı üzere Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki sosyo-kültürel ve politik dönüşümleri yemek sahneli eserler üzerinden okumak mümkündür. Sonuç olarak Türk yemek kültürünün, tıpkı resim sanatında olduğu gibi, çevresindeki kültürlerden yalıtılmış bir biçimde ortaya çıkmadığı görülmüştür. Yemek kültürü yalnızca yenen şeylerden ibaret olmayıp, insanların bir sofra etrafında bir araya geldiği ve yemek yemenin daha sosyal ve ritüelistik yanının temsil edildiği sahnelerden de oluşmaktadır. Bu sahneler resim sanatı tarihinin her döneminde farklı aktarım kalıplarıyla karşımıza çıkmaktadır.en_US
dc.description.abstractThe main idea of this study is to show that it is possible to analyse the food culture in a society with pictures that reflect the socio-economic structure by means of hierarchy, belief, ethnicity and social classes. During the study on the artworks and their periods, museums, the departments of history of art and gastronomy, were indicative. The cultural data was studied to show the different food imagery of different societies and periods. And thus starting from the artworks about food and their artists the food culture have been traced. When we look at the reflections of the Turkish food culture in our minds, the novelties and difficulties of the modernization can be observed especially in the last two centuries. Our studies start from the Ottoman period and cover the republic term, therefore some of the artworks appear as miniatures and some in the western style. It has been a must to study the western culture of food sourcing from the ancient times and its reflections on art and the influence on the Turkish food culture. With the commencing of the republic period the palace cuisine was left back and the visits of the government artists to the various places in Anatolia under the name of ‘nationwide tours’ effect the changes in the administration. In other words, the change of monarchy to a more social and public and democratic structure could be seen on the pictures. The samples of this period showing the wedding ceremonies, the village tables, people from the ordinary public and working class appear as approvals. The changes in the history of the Turkish republic can be seen and understood by the chronology in the socio-cultural and politic transformations on the artworks with food theme. As a conclusion, it has been observed that Turkish food culture has not just appeared, isolated from the cultures surrounding it like the pictorial art. Food culture does not only mean of edible things and it reflects ritualistic moments such as people sitting around a table and socializing. And such scenes appear with different transfer patterns in every period of the pictorial art.en_US
dc.description.tableofcontentsGİRİŞen_US
dc.description.tableofcontentsAmaçen_US
dc.description.tableofcontentsYöntemen_US
dc.description.tableofcontentsAraştırma Modelien_US
dc.description.tableofcontentsVeriler ve Toplanmasıen_US
dc.description.tableofcontentsKapsam ve Sınırlılıklaren_US
dc.description.tableofcontentsTARİH BOYUNCA YEMEK KÜLTÜRÜen_US
dc.description.tableofcontentsBatı Toplumunda Yemek Kültürünün Tarihsel Gelişimien_US
dc.description.tableofcontentsAntik Dönemen_US
dc.description.tableofcontentsKavimler Göçü- Orta Çağen_US
dc.description.tableofcontentsKeşifler ve Yeni Çağen_US
dc.description.tableofcontentsErken Modern Çağ ve Amerika'nın Keşfien_US
dc.description.tableofcontentsRönenans Dönemien_US
dc.description.tableofcontentsEndüstri Devrimien_US
dc.description.tableofcontentsYemek Endüstrisinin Doğuşuen_US
dc.description.tableofcontentsYemek Kültürünün Küreselleşmesien_US
dc.description.tableofcontentsBirinci ve İkinci Dünya Savaşları ve Fast-Food Kültürüen_US
dc.description.tableofcontentsTürk Yemek Kültürünün Tarihsel Gelişimien_US
dc.description.tableofcontentsOrta Asya Dönemien_US
dc.description.tableofcontentsSelçuklu Dönemien_US
dc.description.tableofcontentsOsmanlı Dönemien_US
dc.description.tableofcontentsOsmanlı İmparatorluğu Döneminde Sofra Düzeni ve Adabıen_US
dc.description.tableofcontentsOsmanlı İmparatorluğu Döneminde Ziyafetlerin Önemien_US
dc.description.tableofcontentsLokantalar, Kahvehaneler, Seyyar Satıcılaren_US
dc.description.tableofcontentsOsmanlı İmparatorluğu Döneminde İstanbul Mutfağıen_US
dc.description.tableofcontentsXIX. Yüzyıl Sonrası Osmanlı Yemek Kültürü’nde Köklü Değişimleren_US
dc.description.tableofcontentsTürkiyeli Azınlıklar ve Yeme(k) Kültürlerien_US
dc.description.tableofcontentsCumhuriyet Dönemien_US
dc.description.tableofcontentsCumhuriyet Döneminde Sofra Düzeni ve Adabıen_US
dc.description.tableofcontentsCumhuriyet Sonrası Dönemde Yemek Kültürüen_US
dc.description.tableofcontents50’li Yıllardan İtibaren Batı Kültürünün Etkilerien_US
dc.description.tableofcontentsBATI RESMİNDE DÖNEMLERİNE GÖRE YEMEK TEMALI TASVİRLERen_US
dc.description.tableofcontentsMısır - Antik Yunan – Romaen_US
dc.description.tableofcontentsOrta Çağen_US
dc.description.tableofcontentsRönesans’tan Modernizm’een_US
dc.description.tableofcontentsModernizm’den Günümüzeen_US
dc.description.tableofcontentsOSMANLI DÖNEMİNDE YEMEK TEMALI TASVİRLERen_US
dc.description.tableofcontentsMinyatürlerde Yemek Sahnelerien_US
dc.description.tableofcontentsOsmanlı'da Saray İçi Şenlikleren_US
dc.description.tableofcontentsSaray Dışı Günlük Yaşamdan Sahneleren_US
dc.description.tableofcontentsOsmanlı'da Batılılaşma Dönemien_US
dc.description.tableofcontentsTÜRK RESMİNDE YEMEK KÜLTÜRÜen_US
dc.description.tableofcontentsCevat Dereli (1900 – 1989, İstanbul)en_US
dc.description.tableofcontentsFikret Mualla (1903, İstanbul – 1967, Fransa)en_US
dc.description.tableofcontentsTurgut Zaim (1906, İstanbul – 1974, Ankara)en_US
dc.description.tableofcontentsBedri Rahmi Eyüboğlu (1911, Trabzon – 1975, İstanbul)en_US
dc.description.tableofcontentsNuri İyem (1915, Aksaray – 2005, İstanbul)en_US
dc.description.tableofcontentsCihat Burak (1915 – 1994, İstanbul)en_US
dc.description.tableofcontentsMümtaz Yener (1918 – 2007, İstanbul)en_US
dc.description.tableofcontentsİbrahim Balaban (1921, Bursa)en_US
dc.description.tableofcontentsNeşet Günal (1923, Nevşehir – 2002, İstanbul)en_US
dc.description.tableofcontentsNedim Günsur (1924, Ayvalık- 1994, İzmir)en_US
dc.description.tableofcontentsNuri Abaç (1926, İstanbul – 2008, Ankara)en_US
dc.description.tableofcontentsİsmet Birsel (1934, İzmir - 2017, İzmir)en_US
dc.description.tableofcontentsAltan Gürman (1935, İstanbul – 1976, İstanbul)en_US
dc.description.tableofcontentsNeşe Erdok (1940, İstanbul)en_US
dc.description.tableofcontentsGülsün Karamustafa (1946, Ankara)en_US
dc.description.tableofcontentsŞahin Paksoy (1952, Ceyhan-Adana)en_US
dc.description.tableofcontentsMevlüt Akyıldız (1956, Ankara)en_US
dc.description.tableofcontentsAli Elmacı (1976, Sinop)en_US
dc.description.tableofcontentsSONUÇen_US
dc.description.tableofcontentsProtokol ve Sosyal Davranış Kurallarıen_US
dc.description.tableofcontentsOğlanlı Erkekli kır eğlencesi Tercüme-i Miftah Cifr’ül Cami 17. yüzyılen_US
dc.description.tableofcontentsSünnet Alayı: Şeker Bahçeleri ve Hayvanlaren_US
dc.description.tableofcontentsFil, At, Zürafa, Balık Şeker Süslemelerien_US
dc.description.tableofcontentsLevi Straus, Mutfak Üçgenien_US
dc.description.tableofcontentsOsmanlı Kemhasından Pelerin, Nar ve Saz Yaprağı Motiflien_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherIşık Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectMutfak ve sofra kültürüen_US
dc.subjectTürk resmien_US
dc.subjectYemek kültürüen_US
dc.subjectYemek sahnelerien_US
dc.subjectFood cultureen_US
dc.subjectFood scenesen_US
dc.subjectKitchen and table cultureen_US
dc.subjectTurkish artworken_US
dc.subject.lccN8217.F64 T38 2018
dc.subject.lcshFood in art.en_US
dc.titleGörsel belleğin izinde Türk resminde yemek kültürüen_US
dc.title.alternativeFood culture in Turkish paintings, tracing the visual memoryen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.contributor.departmentIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat Bilimi Doktora Programıen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-3805-195X
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorTatlıcı, Gizemen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess