Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorTeker, Dileken_US
dc.contributor.authorYarman Ak, Anda Elvanen_US
dc.contributor.otherIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yöneticiler İçin İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programıen_US
dc.date.accessioned2020-11-25T09:54:31Z
dc.date.available2020-11-25T09:54:31Z
dc.date.issued2020-01-15
dc.identifier.citationYarman Ak, A. E. (2020). Consumers’ behaviors in organic product market an empirical application. İstanbul: Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11729/2955
dc.descriptionText in English ; Abstract: English and Turkishen_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves 126-143)en_US
dc.descriptionxvi, 148 leavesen_US
dc.description.abstractInterest in consuming organic products had remarkably increased since mid80’s. Numerous researches and studies have been conducted on the reasons of consumers who prefer organically produced foods rather than conventionally produced ones. Conducted studies revealed that although the demand is increasing each year, organic agriculture occupies only a small percentage of global agriculture. This is surprising as organic agriculture does not only protect human health but also helps in preserving and conserving environment of our planet and ensures sustainability. The demand for organic products in our country is very low. While organically produced food industry is a profit promising branch of the economy, it is also a source of wellness for humans, animals and environment. Therefore, the reasons of consumers for not buying organically produced food must be studied carefully to raise the awareness on the benefits of these products as well as their effects on human health, animal welfare and environment. This thesis is focusing on why consumers are not willing to purchase organic foods? What is preventing them to purchase? Why are they still going for conventionally produced products in this era of scientific developments proving that conventional agriculture is harming human body and environment and also animals? Can modifications in the market or in the marketing of organically produced foods convince them to purchase? What can those modifications be? Can they be realized? This thesis will aim to find out answers to these questions.en_US
dc.description.abstractOrganik ürün tüketimine duyulan ilgi 80’lerden beri oldukça artmıştır. Geleneksel yöntemlerle üretilmiş ürünler yerine organik yöntemlerle üretilmiş ürünleri tercih eden tüketicilerin gerekçeleri hakkında çok sayıda araştırma ve çalışma yürütülmüştür. Yürütülen çalışmalar ortaya çıkartmıştır ki, her ne kadar talep her yıl artmaktaysa da, organik tarım dünya tarımının sadece küçük bir yüzdesini oluşturmaktadır. Organik tarım sadece insan sağlığını değil, aynı zamanda gezegenimizin doğal çevresini korumaya yardımcı olduğundan ve sürdürülebilirliliği de temin ettiğinden, bu şaşırtıcı bir sonuçtur. Ülkemizde organik ürünlere olan talep oldukça düşüktür. Organik yöntemlerle üretilmiş ürün sanayii ekonominin kazanç vaadeden bir dalını oluşturmaktayken, aynı zamanda insan, hayvan ve çevre sağlığı için de önemlidir. Bu nedenle, bu ürünlerin faydaları ve aynı zamanda insan, hayvan ve çevre sağlığı üzerindeki etkileri hakkındaki farkındalığı arttırmak amacıyla tüketicilerin organik yöntemlerle üretilmiş gıdaları almama nedenleri üzerinde dikkatli şekilde çalışılmalıdır. Bu tez tüketicilerin neden organik ürün satın almaya istekli olmadıkları üstünde durmaktadır. Satın almalarını engelleyen nedir? Geleneksel tarımın insan bedenine ve çevreye ve hayvanlara zarar verdiğini kanıtlayan bilimsel gelişmelerin yaşandığı bu çağda neden halen geleneksel yöntemlerle üretilmiş ürünleri almaktadırlar? Organik ürün pazarında veya pazarlanmasında yapılacak değişiklikler onları satın almaya ikna edebilir mi? Bu değişiklikler nasıl olabilir? Gerçekleştirilebilirler mi? Tez işte bu sorulara cevap bulmaya çalışacaktır.en_US
dc.description.tableofcontentsINTRODUCTIONen_US
dc.description.tableofcontentsORGANICALLY PRODUCED FOOD / NATURALLY PRODUCED FOOD/ CONVENTIONALLY PRODUCED FOOD / SUSTAINABILITYen_US
dc.description.tableofcontentsSpecificationsen_US
dc.description.tableofcontentsDifferencesen_US
dc.description.tableofcontentsEffects of Organically Produced Foods on Healthen_US
dc.description.tableofcontentsORGANIC AGRICULTURE IN THE WORLD AND IN TURKEYen_US
dc.description.tableofcontentsOrganic Agriculture in the Worlden_US
dc.description.tableofcontentsOrganic Agriculture in Turkeyen_US
dc.description.tableofcontentsPrice and Costs for Organic Agriculture Different points affecting OA are explained here belowen_US
dc.description.tableofcontentsPriceen_US
dc.description.tableofcontentsSeedsen_US
dc.description.tableofcontentsControl and Certificationen_US
dc.description.tableofcontentsPackaging and Marketingen_US
dc.description.tableofcontentsDATA, METHODOLOGY AND HYPOTHESESen_US
dc.description.tableofcontentsEMPIRICAL OUTPUTSen_US
dc.description.tableofcontentsConsumers’ demographic detailsen_US
dc.description.tableofcontentsGenderen_US
dc.description.tableofcontentsAgeen_US
dc.description.tableofcontentsLocationen_US
dc.description.tableofcontentsProfessionen_US
dc.description.tableofcontentsCivil Statusen_US
dc.description.tableofcontentsNumber of Children under Their Careen_US
dc.description.tableofcontentsTotal number of person in the householden_US
dc.description.tableofcontentsConsumers’ Buying Reasons and Deterrents for Not-Buyingen_US
dc.description.tableofcontentsReasonsen_US
dc.description.tableofcontentsHealthen_US
dc.description.tableofcontentsEnvironmental concernsen_US
dc.description.tableofcontentsen_US
dc.description.tableofcontentsQualityen_US
dc.description.tableofcontentsTasteen_US
dc.description.tableofcontentsNostalgiaen_US
dc.description.tableofcontentsWelfare of animalsen_US
dc.description.tableofcontentsSupporting local farmersen_US
dc.description.tableofcontentsDeterrentsen_US
dc.description.tableofcontentsExcessive Priceen_US
dc.description.tableofcontentsNot Being Available Everywhereen_US
dc.description.tableofcontentsQuality Dissatisfactionen_US
dc.description.tableofcontentsLack of Trusting in Certificationen_US
dc.description.tableofcontentsLack of Knowledge About Its Benefitsen_US
dc.description.tableofcontentsCosmetic Concernsen_US
dc.description.tableofcontentsConsumers’ Awareness on Organically Produced Foodsen_US
dc.description.tableofcontentsTESTING THE HYPOTHESIS BASED ON SURVEY RESPONDENTS’ REPLIESen_US
dc.description.tableofcontentsCONCLUSIONen_US
dc.description.tableofcontentsHistory of Organic Farming in Turkeyen_US
dc.description.tableofcontentsCertification Institutions Accredited and Authorized by the Ministry of Agriculture and Forestryen_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherIşık Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectOrganically produced foodsen_US
dc.subjectHuman healthen_US
dc.subjectConsumers’ behaviorsen_US
dc.subjectConventional agricultureen_US
dc.subjectOrganic agricultureen_US
dc.subjectOrganic yöntemlerle üretilmiş gıdalaren_US
dc.subjectİnsan sağlığıen_US
dc.subjectTüketici davranışlarıen_US
dc.subjectGeleneksel tarımen_US
dc.subjectOrganik tarımen_US
dc.subject.lccS605.5 .A3 2020
dc.subject.lcshOrganic farming.en_US
dc.subject.lcshNatural foods -- Health aspects.en_US
dc.subject.lcshConsumers’ preferences.en_US
dc.subject.lcshFood -- Quality.en_US
dc.subject.lcshAlternative agriculture.en_US
dc.subject.lcshSustainable agriculture -- Environmental aspects.en_US
dc.subject.lcshConventional agriculture.en_US
dc.titleConsumers’ behaviors in organic product market an empirical applicationen_US
dc.title.alternativeOrganik ürün pazarında tüketici davranışları deneysel bir uygulamaen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yöneticiler İçin İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programıen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-1619-6066
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorYarman Ak, Anda Elvanen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess