Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKaraköse, Selinen_US
dc.contributor.authorYalın, Kübraen_US
dc.contributor.otherIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programıen_US
dc.date.accessioned2021-12-14T14:36:26Z
dc.date.available2021-12-14T14:36:26Z
dc.date.issued2021-06-14
dc.identifier.citationYalın, K. (2021). Yeme tutumlarını yordamada öz anlayış ve yeme farkındalığının rolü. İstanbul: Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11729/3338
dc.descriptionText in Turkish ; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves 64-77)en_US
dc.descriptionvii, 84 leavesen_US
dc.description.abstractSon yıllarda yeme bozukluğu tanısında görülen artış ile birlikte, klinik olmayan örneklemde de yeme tutumları sıklıkla araştırılmaya başlanmıştır. Yeme farkındalığı, yeme tutumlarını yordayıcı bir faktör olarak bilinirken, alan yazına yeni kazandırılmış bir kavram olan öz anlayışın yeme farkındalığı ve yeme tutumları ile yakından ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, öz anlayış ve yeme farkındalığının yeme tutumlarını yordayıcı rolünü diyetisyene giden ve gitmeyen kadınlarda araştırmaktır. Çalışmanın örneklemini, çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden, 18-59 yaş arasından (Ort.=31.65, SS= 9.31) olan, 230 diyetisyene giden (%52.9) ve 205 diyetisyene gitmeyen (%47.1) 435 kadın katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcılara, Sosyodemografik Bilgi ve Veri Formu dışında, Yeme Tutum Testi (YTT-26), Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30), Öz Anlayış Ölçeği (ÖZAN) ve Yeme Tutum Testi (YTT-26) ile oluşturulmuş anket bataryası online olarak sunulmuştur. Sosyodemografik değişkenlerin, yeme tutumlarıyla ilişkisinin değerlendirilmesi için betimleyici analizler, bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), araştırmanın hipotezlerini test etmek için ise hiyerarşik regresyon analizi IBM SPSS 22.0 programı ile yürütülmüştür. Bulgulara göre, yeme tutumlarını yordamada, öz anlayış ve yeme farkındalığın rolünün diyetisyene giden ve gitmeyen bireylerde farklılaştığı, kilo vermek için diyetisyene giden kadınlarda yeme farkındalığı ve öz yargılamanın yeme tutumlarını yordarken, diyetisyene gitmeyen kadınlarda yeme farkındalığı ve öz anlayışın yordayıcı rolü olmadığı bulunmuştur. Örneklem gruplarında görülen bu fark, yeme tutumlarında, risk grubu ile genel popülasyon arasında farklı yordayıcıların olduğuna dikkat çekerek, yeme bozukluğunu önlemede bu yordayıcıların araştırılmasının önemini vurgulamaktadır.en_US
dc.description.abstractWith the increase in the diagnosis of eating disorders in recent years, eating attitudes have been frequently investigated in the non-clinical sample. While mindful eating is known as a predictor of eating attitudes, it is known that self-compassion, which is a newly introduced concept in the literature, is closely related to mindful eating and eating attitudes. The aim of this study is to investigate the predictive role of self-compassion and mindful eating in eating attitudes in women who go to a dietitian and who do not. The sample of the study consisted of 435 female participants who voluntarily agreed to participate in the study, aged between 18-59 (M. = 31.65, SD. = 9.31), 230 (52.9%) and not 205 dieticians (47.1%). In addition to the Sociodemographic Information and Data Form, the survey battery created with the Eating Attitude Test (EAT), the Mindful Eating Questionnare (MEQ) and the Self-Compassion Scale (SCS) and presented online. Descriptive analyzes, independent groups t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to evaluate the relationship between sociodemographic variables and eating attitudes, and hierarchical regression analysis was carried out with IBM SPSS 22.0 program to test the research hypotheses. According to the findings, it was found that the roles of self-compassion and mindful eating differ in individuals who go to the dietitian and those who do not, while mindful eating and self-compassion predict eating attitudes in women who go to dietitian to lose weight, while mindful eating and self-compassion do not have a predictive role in women who do not go to a dietitian. This difference observed in the sample groups highlights the importance of investigating these predictors in preventing eating disorders, noting that there are different predictors of eating attitudes between the risk group and the general population.en_US
dc.description.tableofcontentsGİRİŞen_US
dc.description.tableofcontentsTeorik Çerçeve ve Tanımlamalaren_US
dc.description.tableofcontentsYeme Tutumlarıen_US
dc.description.tableofcontentsYeme Bozukluklarının Yaygınlığıen_US
dc.description.tableofcontentsYeme Bozukluklarına Neden Olan Faktörleren_US
dc.description.tableofcontentsYeme Farkındalığıen_US
dc.description.tableofcontentsYeme Farkındalığı ve Yeme Tutumu İlişkisien_US
dc.description.tableofcontentsÖz Anlayışen_US
dc.description.tableofcontentsYeme Tutumu ve Öz Anlayış İlişkisien_US
dc.description.tableofcontentsAraştırmanın Amacı ve Önemien_US
dc.description.tableofcontentsHipotezleren_US
dc.description.tableofcontentsYÖNTEMen_US
dc.description.tableofcontentsÖrneklemen_US
dc.description.tableofcontentsVeri Toplama Araçlarıen_US
dc.description.tableofcontentsBilgilendirilmiş Onam Formuen_US
dc.description.tableofcontentsSosyodemografik Bilgi Formuen_US
dc.description.tableofcontentsYeme Tutum Testi (YTT-26)en_US
dc.description.tableofcontentsYeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30)en_US
dc.description.tableofcontentsÖz-Anlayış Ölçeği (ÖZAN)en_US
dc.description.tableofcontentsİşlemen_US
dc.description.tableofcontentsVerilerin Analizien_US
dc.description.tableofcontentsBULGULARen_US
dc.description.tableofcontentsAraştırmada Kullanılan Ölçeklere İlişkin Psikometrik Analiz Sonuçlarıen_US
dc.description.tableofcontentsAraştırmada Kullanılan Ölçeklerin Korelasyon Analizien_US
dc.description.tableofcontentsYeme Tutum Testi Toplam Puanlarının Beden Kitle İndeksi ve Sosyodemografik Değişkenlerle İlişkisinin İncelenmesien_US
dc.description.tableofcontentsRegresyon Analizlerien_US
dc.description.tableofcontentsTARTIŞMAen_US
dc.description.tableofcontentsSONUÇLAR ve ÖNERİLERen_US
dc.description.tableofcontentsBilgilendirilmiş Onam Formuen_US
dc.description.tableofcontentsKişisel Bilgi Formuen_US
dc.description.tableofcontentsYeme Tutum Testi-26 (YTT-26)en_US
dc.description.tableofcontentsYeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30)en_US
dc.description.tableofcontentsÖz-Anlayış Ölçeği (ÖAÖ)en_US
dc.description.tableofcontentsEtik Kurul Onayen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherIşık Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectÖz anlayışen_US
dc.subjectÖz yargılamaen_US
dc.subjectYeme bozukluklarıen_US
dc.subjectYeme farkındalığıen_US
dc.subjectYeme tutumlarıen_US
dc.subjectEating attitudesen_US
dc.subjectEating disordersen_US
dc.subjectMindful eatingen_US
dc.subjectSelf-compassionen_US
dc.subjectSelf judgementen_US
dc.subject.lccRC552.E18 Y35 2021
dc.subject.lcshEating disorders.en_US
dc.titleYeme tutumlarını yordamada öz anlayış ve yeme farkındalığının rolüen_US
dc.title.alternativeThe role of self compassion and mindful eating in predicting eating attitudesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programıen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-3936-6232
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorYalın, Kübraen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess