Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorPektaş, Hasipen_US
dc.contributor.authorKarasu, Ebru Serminen_US
dc.contributor.otherIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans Programıen_US
dc.date.accessioned2016-06-07T11:29:40Z
dc.date.available2016-06-07T11:29:40Z
dc.date.issued2014-06-04
dc.identifier.citationKarasu, E. S. (2014). Gıda ambalajında tasarım sorunları ve estetik değerlerin önemi. İstanbul: Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11729/951
dc.descriptionText in Turkish ; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves 81-83)en_US
dc.descriptionxiii, 84 leavesen_US
dc.description.abstractGünümüz dünya ekonomisinde neredeyse her sektörün değişmez bir unsuru olan ambalaj 5000 yıllık tarihsel gelişimi boyunca, başlangıçtaki ürünü muhafaza etme fonksiyonundan çok daha geniş kullanım amaçları üstlenmiş, birçok ürün imalatında neredeyse ürün kadar, bazen de üründen daha çok önem kazanmıştır. Bugüne geldiğimizde ambalaj; üretici için; depoda az yer kaplayan, hızlı ve kolay dolumu sağlayan, malı tüketiciye zarar görmeden ulaştırabilen ve ekonomik olan, pazarlamacı için; ürünün diğer ürünler arasında öne çıkmasını sağlayan, satışını artıran, ambalaj üreticisi penceresinden baktığımızda; mevcut kolay bulunabilen piyasa hammadde ve malzemelerine ve makina parkuruna uygun, kolay üretilebilen, dağıtıcı açısından bakarsak; malı en iyi şekilde koruyan, depolama ve nakliyeye uygun olan, ürünün satıcısı açısından; satışı kolaylaştıran, içindeki malı iyi koruyan ve teşhir eden, tüketici açısından bakarsak; ilgisini çeken, içindeki ürünle ilgili bilgi veren, kullanımı, taşıması, saklaması ve hatta yok edilmesi kolay olan önemli bir unsurdur. Bu kadar geniş bir fonksiyon alanı üstlenen ambalajın tasarımı da o derece önem kazanmaktadır. Tüm bu beklentiler göz önünde bulundurularak yapılan tasarımlar başarılı olurken, bu beklenti ve ihtiyaçlardan bir veya birkaçı tasarım aşamasında göz ardı edilirse bu durumda ürünün de ekonomik olarak başarısız olmasına sebep olacak sorunlar ortaya çıkması riski bulunmaktadır. Günümüzde her yıl binlerce yeni ürünün raflarda yerini aldığını ve ürün çeşitliliğinin arttığını düşünürsek bu noktada benzer nitelik ve fonksiyonellikteki ürünlerin tüketici nezdinde farklı algılanması için de ambalaj etkeni oldukça önem kazanmaktadır. Bu nedenle de ürünün piyasada tutuna bilmesi ürüne bağlı olduğu kadar, yukarıda sayılan beklenti ve ihtiyaçların tamamını karşılayacak bir ambalaj tasarımına da bağlıdır. Bu çalışmada ambalaj kavramı, çeşitleri ve ambalajın önemi incelenirken, özellikle yukarıda belirtilen çerçevede ambalajın üstlenmiş olduğu fonksiyonlar açısından başarılı bir ambalaj tasarımının nasıl olması gerektiği gıda sektörü özelinde detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde ambalaj tanımı, dünyada ve Türkiye’de tarihçesi, ambalaj tipleri ve ambalajın fonksiyonları ele alınırken ambalaj kavramına açıklık getirilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ambalajın kullanıldığı sektörler arasında “gıda sektörü” detaylı incelenmiş, gıda sektöründe kullanılan ambalaj çeşitlerine ve gıda ambalajında öne çıkan önemli bir unsur olan hijyene gıda yönetmelikleri çerçevesinde değinilmiştir. Son bölümde ise tasarım konusu kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Ürünün başarılı olması ürünü piyasaya süren her firmanın, iyi ve doğru tasarımı yapmak da her ambalaj tasarımcısının amacıdır. Bu çalışma ile bir ürünün yoğun rekabet şartlarında başarılı olabilmesi için ambalajın üstlendiği fonksiyonlar çerçevesinde ambalaj tasarımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklığa kavuşturmaya çalışırken, hem ürün üreticisine hem de ambalaj tasarımcısına yol gösteren bir kaynak ortaya koymayı hedefledim. Çünkü büyük emek, özveri ve kısıtlı sermaye ve kaynak yapısı ile ortaya konulan ürünlerin başarısının bağlı olduğu en önemli unsurlardan biri olan ambalajın tasarımında yapılan hatalar ürünün başarısızlığı ile şirket karlılığını olumsuz etkilemekle birlikte bu aynı zamanda milli servet ve kaynak kaybı ve israfı olmaktadır. Dileğim ve amacım bu çalışma ile Türk sanayi ve tarım işletmeleri üreticileri ile ambalaj tasarımcılarına ambalajın anlam ve önemini ortaya koymak; özellikle gelişmekte olan ekonomilerde, kıt olan kaynaklarla meydana getirilen ürünlerin değer ve miktar kaybına uğramadan başarılı ürün geliştirme çalışmaları çerçevesinde en doğru ürünlerin tüketici yararına sunulmasını sağlamaktır.en_US
dc.description.abstractPackaging is an indispensable part of almost every industry in the current world economy and although the primary function of a package was to preserve its contents when it first appeared five thousand years ago, it has gained a wider use in time and the package of a product became almost as important as, and sometimes even more important than the product itself. Today, for producers a package must be economic, compact and occupy little space in the warehouse, be filled easily and quickly, and help to carry products undamaged to consumers, whereas for marketers it has to differentiate the product from other products on the market and help to promote sales, for package producers it has to be easy-to-produce, suitable to its existing machinery and made of raw materials available on the market, for distributors it has to protect the goods in the best possible way and be suitable for storing and transportation, for retailers it has to facilitate sales, preserve and display its contents, and for consumers it has to be attractive, give information on its contents, and be easy to use, carry, store and even to destroy. This multi-functionality makes the design of packaging very important. Successful designs meet all of these expectations, and if one or more of these expectations and needs are ignored during designing stage, problems may occur which will then lead to economic failure of the product. Every year, thousands of new products are launched to the market and product diversity is displaying an ever-increasing trend, therefore, packaging is also important to differentiate a product among others with similar qualities and functions. Thus, success of a product on the market depends not only on the quality of such product but also on the design of its package, which meets all of the expectations and needs listed above. This study takes a close look at the concept and different types of packaging, and the role it plays today, and discusses in detail how a successful package design should be in the food industry, taking into account all the functions attributed to packaging. In the first part of this study, definition and history of packaging in the world and in Turkey, and different types and functions of packages are discussed to clarify the concept of packaging. In the second part, “food industry”, which is one of the heavy-users of packaging is examined in detail, and different types of packages used in the food industry as well as hygienic food regulations that are important for food packaging are presented. The last part of this study deals with design issues in detail. Every company launching a product aims to achieve success with such product, whereas, every package designer aims to make a good and functional package. With this study, I aim to provide guidelines to both product producers and package designers by explaining what are important when designing packages in line with the functions of packaging, so that products in those packages can be successful in today’s market where there is fierce competition. Products are produced with a substantial amount of labor, considerable sacrifice, and limited funds and resources, and packaging constitutes one of the most important factors in the success of such products. Therefore, any failure in the design of packaging results in the failure of the product, has an adverse effect on the profitability of the company and wastes national wealth and resources. In this study, I am targeting to explain the significance of packaging to Turkish industrial and agricultural producers, and to packaging designers so that product development studies are carried out successfully, and products produced with limited resources, especially in developing countries, are offered to consumers without any degradation in their quality and quantity.en_US
dc.description.tableofcontentsGirişen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalaj Kavramıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalaja İlişkin Genel Kavramlaren_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Tanımıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Tarihçesien_US
dc.description.tableofcontentsMısırdan Günümüze Cam Ambalajen_US
dc.description.tableofcontentsMetal Ambalajlarda Bonapart Öncülüğüen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın En İyisi Plastiken_US
dc.description.tableofcontentsKâğıt Ambalajın Çin’de Başlamasıen_US
dc.description.tableofcontentsTürkiye’de Ambalajın Gelişimien_US
dc.description.tableofcontentsAmbalaj Türlerien_US
dc.description.tableofcontentsİşlevine Göre Ambalaj Türlerien_US
dc.description.tableofcontentsİç Ambalajen_US
dc.description.tableofcontentsDış Ambalajen_US
dc.description.tableofcontentsNakliye ve Yükleme Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsMalzemesine Göre Ambalajlar Türlerien_US
dc.description.tableofcontentsKâğıt ve Karton Ambalajlaren_US
dc.description.tableofcontentsMetal Ambalajlaren_US
dc.description.tableofcontentsAhşap Ambalajlaren_US
dc.description.tableofcontentsCam Şişe ve Kavanozlaren_US
dc.description.tableofcontentsPlastik Ambalajlaren_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Fonksiyonları ve Unsurlarıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Fonksiyonlarıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Koruma Fonksiyonlarıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Taşıma Fonksiyonlarıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Depolama Fonksiyonlarıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Bilgi Verme Fonksiyonuen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Reklam Yapma Fonksiyonuen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Satış Arttırıcı Fonksiyonlarıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Kullanım Kolaylığı Sağlayan Fonksiyonlarıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Kanite Fonksiyonlarıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Unsurlarıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalaj Kullanım Alanlaren_US
dc.description.tableofcontentsGıda Sektöründe Ambalajen_US
dc.description.tableofcontentsKimya Sektöründe Ambalajen_US
dc.description.tableofcontentsGiyim Tekstil ve Deri Sektöründe Ambalajen_US
dc.description.tableofcontentsElektrik Elektronik Sektöründe Ambalajen_US
dc.description.tableofcontentsDiğer Sektörde Ambalajen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Faydalarıen_US
dc.description.tableofcontentsGıda Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsGıda Ambalajlarının Temel Özellikleri ve Gıdada Kullanılan Ambalaj Malzemesi Çeşitlerien_US
dc.description.tableofcontentsSüt ve Süt Ürünlerien_US
dc.description.tableofcontentsCam Ambalajlaren_US
dc.description.tableofcontentsTetra Paken_US
dc.description.tableofcontentsPlastik Ambalajlaren_US
dc.description.tableofcontentsDondurma Ambalajlaren_US
dc.description.tableofcontentsKarton Ambalajlaren_US
dc.description.tableofcontentsAlüminyum Folyo Lamineli Karton Kaplaren_US
dc.description.tableofcontentsPlastik Ambalajlaren_US
dc.description.tableofcontentsMargarinleren_US
dc.description.tableofcontentsParşömen Kâğıdıen_US
dc.description.tableofcontentsAlüminyum Folyo ile Lamineli Malzemeleren_US
dc.description.tableofcontentsPeynir Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsPeynirde Kullanılan Ambalaj Folyolarıen_US
dc.description.tableofcontentsYoğurt Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsEt ve Et Ürünleri Ambalajılarıen_US
dc.description.tableofcontentsŞeker Çikolata ve Şekerleme Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsŞeker Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsÇikolata ve Çikolata ürünleri Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsKakao Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsŞekerleme Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsKabuklu Yiyeceklerin Ambalajıen_US
dc.description.tableofcontentsSu Alkollü- Alkolsüz veya Gazlı İçeceklerin Ambalajılarıen_US
dc.description.tableofcontentsSu Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsKahve Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsÇay Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsMeyve ve Sebze Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsKurtulmuş Gıda Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsMeyve ve Sebze Sularının Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsHazır ve Aperatif Yiyecekler Ambalajlarıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalaj Tasarımıen_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Tasarım Olarak Grafikteki Yerien_US
dc.description.tableofcontentsAmbalaj Tasarımının Önemien_US
dc.description.tableofcontentsTasarımda Kısıtlama ve Zorluklaren_US
dc.description.tableofcontentsTasarım Öncesi Dikkate Alınacak Hususlaren_US
dc.description.tableofcontentsAmbalajın Dış Tasarımıen_US
dc.description.tableofcontentsGıda Ürünlerinde Tüketicinin Satıl Alma Eğilimini Etkileyen Faktörler ve Ambalajlamaen_US
dc.description.tableofcontentsSosyal Kültürel Faktörleren_US
dc.description.tableofcontentsPsikolojik Faktörleren_US
dc.description.tableofcontentsTüketici Davranışlarında Ambalajlamanın Önemien_US
dc.description.tableofcontentsGıda Sektöründe Tüketicinin Satın Alma Davranışlarına Etki Eden Ambalajlamaen_US
dc.description.tableofcontentsGıda Ürünleri Acısından Ambalajlamanın Hedeflerien_US
dc.description.tableofcontentsAraştırma Metodolojisien_US
dc.description.tableofcontentsSonuçen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherIşık Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subject.lccTS195.4.S74 K37 2014
dc.subject.lcshFood -- Packaging.en_US
dc.subject.lcshPackaging -- Design.en_US
dc.subject.lcshDesign.en_US
dc.subject.lcshCommercial art.en_US
dc.titleGıda ambalajında tasarım sorunları ve estetik değerlerin önemien_US
dc.title.alternativeIn the food industry packaging design and aesthetic values importanceen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentIşık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans Programıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorKarasu, Ebru Serminen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess