SRTC 2023, Vol 1, No 2

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 3 / 3
  • Öğe
    Emerging technologies and international security: machines, the state, and war
    (Işık Üniversitesi Yayınları, 2023-10-25) Albasar, İlgi Doğa
    Half a century ago, due to rapidly advancing technological developments, one of the most cliché future predictions we saw in scientific magazines was the idea of the sky being filled with flying cars. While the concept of flying cars may not have come to fruition yet, thanks to artificial intelligence, at least we can now listen to Kim Jong-Un singing English Disney songs. Although this may be a humorous example, in a more grim manner, autonomous drones that cause civilian casualties in covert assassination missions can also be given as an example.
  • Öğe
    Şirketlerin toplumsal cinsiyet eşitliği ilkelerine bağlılık beyanları ile uygulamaların beyanlarla uyumu
    (Işık Üniversitesi Yayınları, 2023-10-25) Zeybek Arslanboğa, Sinem; Soykut Sarıca, Yeşim Pınar
    Bu araştırmada, seçili beş (Borusan, Odeabank, Anadolu Hayat Emeklilik, Garanti BBVA, Tüpraş) ulusal ve küresel ölçekli şirketin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği ilkeleri doğrultusunda yürüttükleri çalışmalar incelenmiştir. Ele alınan şirketlerin sürdürülebilirlik raporları incelenerek, pazarlama ve marka yönetimi faaliyetlerinin toplumsal cinsiyet eşitliği ilkeleri ile ilişkisi irdelenmiştir. Araştırmada yer alan şirketlerin kurumsal internet sitelerinde yayınladıkları bilgilere ek olarak, sosyal medya ve diğer kanallarda yürütülen çalışmaları incelenmiş ve söz konusu şirketlerdeki mavi ve beyaz yakalı (kadın-erkek) 50 çalışanın katıldığı 16 sorudan oluşan bir anket düzenlenerek anket sonuçları analiz edilmiştir. Anket katılımcıları kartopu örnekleme yöntemi benimsenerek farklı sektörlerde çalışanlardan oluşacak şekilde seçilmiş ve benzer nitelikteki bireylerin yanıtlarına başvurulmuştur. Katılımcıların ankete verdikleri yanıtlar analiz edildiğinde; çalışma hayatındaki bireylerin kadın ve erkeklere yönelik toplumda kabul görmüş geleneksel yargı ve rolleri (kadınların evcimen, erkeklerin ise para kazanmakla sorumlu olması gibi) benimsemediği görülmüştür. Ayrıca, çalıştıkları şirketlerde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eylem ve yatırımların olduğunu beyan eden katılımcıların, bahsedilen konuların etkisine dair yeterli farkındalığının olmadığı sonucuna varılmıştır.
  • Öğe
    Knowledge economy and the emergence of less-hierarchical organizational structures: an institutionalist approach
    (Işık Üniversitesi Yayınları, 2023-10-25) Koloğlugil, Serhat
    Recent years have witnessed the proliferation of horizontal and less-hierarchical governance structures in organizations. The present paper argues that this development can be read as an institutional transition, within organizations themselves, in response to the rise of knowledge economy. Drawing also upon the related literature on hunter and gatherers, the paper shows that asset-based production is generally related with hierarchical social relations, whereas knowledge-based economic activity tends to generate relatively horizontal and egalitarian structures. It is argued in the paper that a similar dynamic is at work in today’s knowledge-based organizations, and that the institutional approach has the conceptual tools to study this transformation. In this regard, the paper aims to open up a theoretical space where the tools of institutional theory can be used, not only in the study of macro social-structures, but also in that of organizations and their transformations. Some further theoretical and practical implications of this approach are discussed in the final section.