İİBF - Diğer Koleksiyonlar | Ekonomi (İktisat) Bölümü / Department of Economics

• Öğe
    Türkiye’de üniversite mezunlarının gelir düzeylerini belirleyen faktörler
    (2019-07-18) Koloğlugil, Serhat; İnanç Tunçer, Özlem; Susanlı, Zehra Bilgen
    Bu çalışmanın amacı Türkiye’de 2011 – 2017 yılları arasında üniversiteden mezun olmuş ve şu anda tam zamanlı bir işte çalışan kişilerin aylık gelir düzeylerini belirleyen faktörlerin araştırılmasıdır. Araştırma tüm Türkiye çapında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni İktisadi ve İdari Bilimler (İİBF), Fen Edebiyat (FEF), Mühendislik (MÜH) ve İletişim (İLTSM) fakülteleri mezunu ve ağırlıklı olarak özel sektörde çalışan kişilerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklem sayısı 1000 kişi olup, bu kişilere CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Anketi) yöntemiyle rastsal aramalar yapılarak ulaşılmıştır. Veri analizi safhasında araştırma evreninde yer almayan 28 gözlem veri setinden çıkarılmıştır. Dolayısıyla, son aşamada veri seti (eksik verisi olan gözlemler dahil olmak üzere) 972 gözlemden oluşmaktadır. Araştırmanın bağımlı değişkeni (aylık gelir) kategorik bir değişken olduğu için, başka bir ifadeyle bu değişken farklı gelir sınıflarından oluştuğu için ekonometrik analizde sıralı logit modeli kullanılmıştır (bkz. Bölüm 3). Bu model, kullanılan bağımsız değişkenlerin söz konusu bağımlı değişkeni nasıl etkilediklerini olasılık değerleri üzerinden bize vermektedir.