Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyeli ve gelişme olanaklarının belirlenmesi için Hindistan ile karşılaştırma denemesi

Küçük Resim Yok

Tarih

2024-07-27

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Sivas Cumhuriyet University

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Sağlık turizmi, yüksek potansiyele sahip ülkeler açısından hem sosyal hem de ekonomik gelişime katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada öncelikle dünyada sağlık turizminin mevcut durumu, sağlık turizminin dış kaynak kullanım aracı olarak değerlendirilmesi ve sağlık turizminin avantaj ve dezavantajları gibi konular değişik kaynaklardan incelenerek değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel amacı; Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyelini ve gelişme olanaklarını belirlemeye çalışmaktır. Araştırmada öncelikle ulusal ve uluslararası kaynaklar taranmıştır. Çalışma betimsel bir araştırma olup, Türkiye ve Hindistan’ın mevcut sağlık turizmi yapıları karşılaştırılmalı durum analizi yöntemlerinden swot analizi ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, Hindistan ile benzer bir potansiyele sahip olduğu ortaya konulan Türkiye’nin mevcut sağlık sistemi, sahip olduğu kültürel, tarihi ve coğrafi avantajlarının yanı sıra insan kaynağı ve teknolojik gelişim ile de elinde var olan avantajlarını geliştirme olanağına sahip olduğu değerlendirilmiştir. Ayrıca, bu alanda çalışanların farklı yabancı dillerde yeterliliklerinin geliştirilmesi ve eğitim eksikliklerinin giderilmesi, aracı kurumlar üzerinde daha sıkı denetimler yapılması, büyük potansiyel taşıyan termal turizm alanında yatırımların teşvikler ile desteklenmesi önerilmektedir.

Health tourism contributes to both social and economic development for countries which have high potential. In this study, first of all, the current status of health tourism in the world, the evaluation of health tourism as an outsourcing tool, and the advantages and disadvantages of health tourism are evaluated by examining various sources. The main objective of the study is to determine Turkey's health tourism potential and development opportunities. In the research, firstly national and international sources were reviewed. The study is a descriptive research and the existing health tourism structures of Turkey and India have been compared with swot analysis, one of the comparative situation analysis methods. As a result, it has been evaluated that Turkey's current health system, which has a similar potential with India, has the opportunity to improve its existing advantages with its cultural, historical and geographical advantages as well as human resources and technological development. In addition, it is recommended to improve the proficiency of employees working in this field in different foreign languages and to eliminate training deficiencies, to carry out stricter inspections on intermediary institutions, and to support investments in the field of thermal tourism, which has great potential, with incentives.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Sağlık turizmi, Swot analizi, Medikal turizm, Hindistan sağlık turizmi, Health tourism, Swot analyses, Medical tourism, İndia health tourism

Kaynak

Health Services Research Journal

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

1

Sayı

1

Künye

Sezgin, O. & Bilgin, N. (2024). Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyeli ve gelişme olanaklarının belirlenmesi için Hindistan ile karşılaştırma denemesi. Sağlık Hizmetleri Araştırma Dergisi, 1(1), 45-54.