Kahraman, Hasan Bülent

Yükleniyor...
Profil fotoğrafı
E-posta Adresi WoS Profili Scopus Profili YÖK Araştırmacı Profili Google Akademik Profili

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Görsel Sanatlar Bölümü
Bölümümüz dünyadaki çağdaş sanat gelişmelerini takip eden, bunları eğitim-öğretim programlarına yansıtabilen; resimden baskıresime, heykelden sanatta bilgisayar kullanımı ve multimedyaya kadar uzanan önü açık, disiplinlerarası bir program yapılanması içindedir. Program hem sanat stüdyo derslerinde hem de kuramsal derslerde seçmeli ders ağırlıklıdır. Öğrencilere ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geniş yelpazeli bir eğitim olanağı sunar. Sanat çalışmaları, sanat tarihinden felsefeye kadar kuramsal bilgi ile desteklenir.

Adı Soyadı

Hasan Bülent Kahraman

İlgi Alanları

Political Science, Humanities, Turkish Politics, Turkish Political Thought, Contemporary Art Theories

Kurumdaki Durumu

Aktif Personel

Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 10 / 18
  • Yayın
    Şampanya kadehindeki yıldızlar: Yusuf Ziya’nın Portreler’i
    (K24, 2022-06-16) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    "Türk edebiyatı anı malulüdür. Yusuf Ziya sadece Yahya Kemal’in ibaresiyle ‘bu dar hendese’yi kırmakla kalmaz. Türkçenin en lezzetli sayfalarını yazar. Öte yandan ne kadar değinmese de arkada bir kuşağın çok kayda değer tablosunu, olaylarını kısa vurgularla aktarır geçer. Kitabı boydan boya okuyanlar gene de çok şey öğrenir. Unutulmuş, artık var olmayan bir Türkçenin kıvraklığı, çarpıcılığı cabasıdır."
  • Yayın
    Kurtuluş Kayalı’ya cevap: Yine Kemal Tahir üstüne... değil
    (K24, 2023-06-15) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    “Yazımın iki iddiası vardı. Birincisi, Kemal Tahir konusundaki temel yaklaşım: Bir dönemde solun gündeminde olan Kemal Tahir zamanla sağın, muhafazakârların gündemine yerleştiğinden, bu dönüşüm ve belirleyici unsurları ülkedeki zihin durumunun bir işareti olması bakımından önemlidir. İkincisi, Türkiye’de bilhassa toplumsal düşüncenin, daha az olmak üzere de toplumsal kuramın ele alınışındaki ciddi, hatta ağır problemler.”
  • Yayın
    Türkiye’deki görsel bilinç üstüne iki kitap
    (K24, 2022-12-22) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    "Modernleşmenin, görsel bilinci yaratan bir öğe olmanın ötesinde, egemen ideolojileri dönüştürücü etkisi ve onlarla kurduğu diyalektik ilişkiyi bir zihniyet öğesi olarak belirlemesi, Wendy Shaw’un kitabının en büyük başarısı. Bizde gerçek bir 19. yüzyıl çalışmaları alanı olsa, bu ilişkinin daha dramatik boyutlarının gösterilebileceğini bilmek gerek."
  • Yayın
    Elli yıl sonra Devlet ve Tabiat ve 1973 kavşağında politik şiir
    (K24, 2023-05-25) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    “Ece Ayhan, İkinci Yeni’den çıkmadı; bütün tarihsel-kronolojik ilişkilere rağmen spekülatif şekilde belirtirsek İkinci Yeni, Ece Ayhan’dan doğdu. Ama İkinci Yeni, Ece Ayhan’ı ilk günden itibaren reddetti. Onu biçimsel bazı özellikleriyle benimsedi kuşkusuz ama özüyle, problemleriyle hiç ilgilenmedi. Ece Ayhan, Türk şiirinde yapayalnız bir isim, sorunsallarıyla bambaşka bir burç olarak sivrildi ve hâlâ ağır bir yeraltı suyu olarak akıyor...”
  • Yayın
    ÖLÜMÜNÜN 50. YILINDA Kemal Tahir üstüne... değil
    (K24, 2023-04-20) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    “Kemal Tahir, roman-tarih-toplumbilim ilişkisi içinde vazgeçilmeyen bir edebiyatçı... Son zamanlarda kitaplarının yeniden yayınlanması, hakkında yeni kitapların yazılması hâlâ ilgi odağı olduğunu gösteriyor. Fakat hem ilgi gösteren çevrelerin irdelenmesi gerekiyor hem de getirilen yorum çerçevelerinin ele alınması bence bir zorunluluk.”
  • Yayın
    Bülent Erkmen’in ‘Kırk Kapılı Oda’ tasarımı üstüne
    (K24, 2022-10-27) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    "Erkmen’in sergiyi özgülleştiren katkısı ‘korunan’ arşivi, ayıklama, seçme, nitelendirme yoluna hiç gitmeden, olduğu gibi sergileyerek belleğe dönüştürmesidir... Kuru, katı, donuk, belli bir kullanıcı çevreyle sınırlı ve kullanılma kapasitesi çok düşük arşiv belgesinin kamuya açık, görülebilir, hiyerarşisi olmayan bir anlayışla sergilenmesi sonuna kadar politik bir tercihtir, bir dönüştürme anlayışına tekabül eder."
  • Yayın
    Merhaba Canım vesilesiyle 1968’in kimlik tartışma(ma)ları
    (K24, 2022-03-31) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    "Ulaş Tosun’un Merhaba Canım isimli belgeselinde konu tamamen Arkadaş Z. Özger değil. Belgesel Özger’in her zaman incelenecek, üstünde konuşulacak şiirini aşıyor ve Türk solunun 1960’lar sonu, ‘70’ler başında, en devingen olduğu dönemdeki kültürel profilini çıkarıyor. 1968 kuşağının zihniyet dünyası, temel davranış kipleri, eğilimleri, tercihlerine dair önemli, değerli ve aydınlatıcı bilgiler sunuyor. Yani şiiri değil, Özger’in kendisi öznemiz."
  • Yayın
    Unutulan Nimet Arzık
    (K24, 2022-07-21) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    "Portreler büyük, görkemli, iyi çalışılmış, derinlemesine çözümlemeler içeren yazılar değildir. Gelişigüzel yazıldığı bile söylenebilir. Onları keskin bir zekânın, külyutmaz bir kişiliğin, hırslı ve hayli öfkeli bir benliğin kalemi yazmıştır. Dünyayı tanıyan bir bilinç, geniş bir kültür etrafına bakmakta, kıvılcımlar çakmakta ve çoğu zaman da kırk birinci odanın kapısını aralamaktadır."
  • Yayın
    Toplumsal bilimler, toplum, akademya ve Aydın Uğur
    (K24, 2022-08-03) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    "Bir akademisyen ve aydın olarak görüşlerini ifade etmek, toplumsal oluşmalar hakkında düşünceleri dile getirmek onun için pozisyonu gereği doğal ve olağandı. Aydın Uğur nispeten popüler alanda veya daha geniş bir çevrede kültür üstüne düşünen ve yazan birisi olarak belirmişse de, onları aşacak biçimde bir toplumsal bilimci olarak davranmıştır."
  • Yayın
    T.C.’nde Tek – Parti Yönetiminin Kurulması (1922 – 1931) üstüne bazı gözlemler ve saptamalar Bir Kitabın 40 Yılı, 40. Yılında Bir Kitap
    (Tarih Vakfı, 2022-07) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    Tunçay Erken Cumhuriyet dönemine yönelirken siyasal bir sorunla uğraşacağını biliyordu ve muhtemelen tam da bu nedenle o dönemi ele almıştı. Kitap, getirdiği yorum çerçevesiyle bu siyasal kurgunun somutlaşmasına ama o arada da tarih yazıcılığının bazı önemli metot sorunlarının çözümüne önemli katkılarda bulunmuştu.