Kahraman, Hasan Bülent

Yükleniyor...
Profil fotoğrafı
E-posta Adresi WoS Profili Scopus Profili YÖK Araştırmacı Profili Google Akademik Profili

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Görsel Sanatlar Bölümü
Bölümümüz dünyadaki çağdaş sanat gelişmelerini takip eden, bunları eğitim-öğretim programlarına yansıtabilen; resimden baskıresime, heykelden sanatta bilgisayar kullanımı ve multimedyaya kadar uzanan önü açık, disiplinlerarası bir program yapılanması içindedir. Program hem sanat stüdyo derslerinde hem de kuramsal derslerde seçmeli ders ağırlıklıdır. Öğrencilere ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geniş yelpazeli bir eğitim olanağı sunar. Sanat çalışmaları, sanat tarihinden felsefeye kadar kuramsal bilgi ile desteklenir.

Adı Soyadı

Hasan Bülent Kahraman

İlgi Alanları

Political Science, Humanities, Turkish Politics, Turkish Political Thought, Contemporary Art Theories

Kurumdaki Durumu

Aktif Personel

Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 10 / 39
  • Yayın
    Will Smith´e Putin mi demeli?
    (Şalom Gazetesi, 2022-04-06) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    Şimdi denecek ki, dünya yanıp yakılırken, her gün yeniden kurulurken, bunca derdin arasında Will Smith’in Oscar törenlerinde sahneye çıkıp, muhatabına tokat atmasını mı konuşacağız?
  • Yayın
    Şiir mi, güncel sanat mı?
    (Yapı Kredi Yayınları, 2021) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    Bundan uzun bir süre önce yazdığım Türkiye’de Çağdaş Sanat 1980-20001 başlıklı kitapta bir yorumda bulunmuştum. Buna göre şiir daha önceki dönemlerdeki işlevini tamamlamış, yerini güncel sanata bırakmıştı. Güncel sanat bugün bir zamanlar şiirin icra ettiği fonksiyonu üstlenmişti.
  • Yayın
    Hepimiz fanatiğiz
    (Şalom Gazetesi, 2021-03-10) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    Yıllar önce bir gün, henüz hayattayken, annemle mutat günlük İstanbul-Ankara telefon konuşmamı yaparken İngilizlerden söz açıldı. 1925 doğumlu valide hanım kendi bilincindeki imgeyi dile tercüme etti ve ‘mutaassıp millet’ dedi. Çocukluğumda bu sözcüğü, ‘mutaassıp’, çok sık duyardım. Sonradan kayboldu. Yerini ‘muhafazakarlık’ aldı. Şimdilerde o da yavaş yavaş eriyor, yerini ‘mütedeyyin’e bırakıyor.
  • Yayın
    70 yıllık cinnet
    (Şalom Gazetesi, 2021-03-24) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    Ankara Kolejinin öldürücü derecede sıkıcı Hazırlık sınıfına dünyayı sarsan o meşhur 1968 yılında girdim. Hazırlık binasının yer aldığı o kasvetli yapıdan çıkıp, Ziya Gökalp Caddesine geldiğimizde okulun hemen yanında ‘Amerikan malları’ satan küçücük bir dükkan vardı. Önce yadırgayarak ve çekinerek girdim. Çizgi romanları keşfedince müdavimi oldum. Ama asıl Türkiye’de bulunmayan yiyecekler, içecekler dikkatimi yakalıyordu.
  • Yayın
    Derin devletin derinliği...
    (Şalom Gazetesi, 2021-11-17) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    Bu yıl üniversitede ‘Türkiye’de Siyasal Düşünce’ başlıklı bir ders veriyorum. 1839’dan, hatta öncesinden başladık. Osmanlıların politika düşüncesinin evrimini gözden geçirdik. Tanzimat’ın döneminin paşalarıyla ikinci kuşağı olan Namık Kemallerini, Ziya Paşalarını, Mithat Paşalarını, Ali Suavilerini ele aldık. Genç Osmanlılardan sonra Jön Türkleri irdeledik. Özellikle Pozitivizmin, tıbbiye kökenli olmanın bu kuşak üstündeki etkisini sorguladık. Bunlar ikincil sorunlar. Asıl mesele temel siyasal görüşleridir. O meyanda Ziya Gökalp ciddi bir rol oynuyor. Gökalp, adı çok bilinen hatta düşünce kaynakları da Taha Parla gibi hocalar tarafından iyi irdelenmiş bir düşünür ve ideolog. Buna rağmen yeterince tanındığını söylemek zor. Onu az tanıyınca Genç Türkler ve erken dönem Kemalizm üstündeki etkisini de gerektiği biçimde algılayamıyoruz.
  • Yayın
    New York´ta demokrasiyi düşünmek
    (Şalom Gazetesi, 2022-05-18) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    Geçen haftayı Amerika’da, daha doğrusu New York’ta geçirdim. Öylesi bir kentin adının ‘Yeni York’ olmasına oraya gidip geldiğim şu son kırk yıl içinde her defasında şaşırdım. Gangs of New York filmini izleyenler sorumun önemini kavrayabilir ama şimdi mesele o değil. Çok soğuk, yağmurlu New York’tan ne kadar lezzet aldığımı bir yana bırakıyorum. Asıl mesele post-pandemi döneminde karşılaştıklarım.
  • Yayın
    Hangi aydın ne yapacak?
    (Şalom Gazetesi, 2022-05-31) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    Cemal Süreya kişiliğiyle de ilginç bir şairimizdi. Aşkları, evlilikleri, soyadının bir harfini atması, sakalını maviye boyayarak dolaşması onu yaşarken de efsane konumuna yerleştirmişti. Cemal Süreya’nın kişisel efsanesini oluşturmakta kullandığı unsurlardan biri de kendisi hakkında verdiği bir ‘sır’dı. “Ortaokulda Dostoyevski’yi okudum, ondan sonra huzursuz bir insan oldum” demişti. Öyle miydi, bilmiyorum. Her şairin içinde taşıdığı kadar huzursuzdu, ötesini bilmem. Ama ben gerçekten ortaokulda Dosto’yu okudum ve ondan sonra aslında ‘gerici’ olan bu büyük yazardan kopamadım. Çok yakın bir döneme kadar her yıl bir kitabını okumak gibi huylarım vardı, artık bıraktım. Gene de ona hayranlığım sürüyor, hiç azalmadı.
  • Yayın
    Bireyle çatışan devlet üstüne
    (Şalom Gazetesi, 2022-05-06) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    Son zamanlarda toplumun karşı karşıya kaldığı bazı büyük problemleri zihnimden geçirir ve onların sıkıntısını içimde duyarken bir yandan da ‘meslekî’ sorunlar üstünde düşünüyorum. Siyasal kuram ve siyaset sosyolojisi temel çalışma alanlarım olduğu için toplumla ilgili hangi konuya el atsam işin ucu gelip (veya gidip) devlet konusuna dayanır. (Bendenizin doçentlik alanı da ‘siyasal düşünceler’dir.)
  • Yayın
    Gölge oyunu...
    (Şalom Gazetesi, 2021-07-28) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    Sosyal medyayı kaplayan, bir zamanların Brezilya dizileri gibi nefes almadan izlenen Sedat Peker videoları ve tweet’leri ara verdi. İşin politik yanındaki vahamet besbelli ve üstüne söyleyecek tek bir sözcük yok. ‘Pekergate’ denebilir, ‘Pekerleaks’ denebilir. Garip olanı insanların bu süreci hayretler içinde izlemesi. Oysa şaşacak bir şey yok: siyaset biliminde ‘devlet dışı devlet’ diye tanımlanan mekanizmalar bir kere daha bir iç hesaplaşama neticesinde devreye girdi ve işledi.
  • Yayın
    Nostalji selinde boğulmak
    (Şalom Gazetesi, 2021-06-02) Kahraman, Hasan Bülent; Kahraman, Hasan Bülent
    Nostalji geriye dönüktür ve tüketicidir. Zamanı dondurma, insanın kendisini ´Kronos´un elinden kurtarmanın beyhude çabasıdır.