Tüketici tercihlerinin sürdürülebilir moda endüstrisinin değişim sürecine etkisi: disiplinlerarası bir analiz

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2025-01-14

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Işık Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Küreselleşme ile birlikte, iktisadi hayatta hemen hemen tüm sektörlerde olduğu gibi, moda sektöründe de ortaya çıkan hızlı ve seri üretim anlayışına paralel olarak, yerel üretimin yerini uluslararası düşük maliyetli üretim almıştır. Böylelikle, üretimin hızlı ve yüksek hacimli olarak gerçekleştirilmesi anlayışı çerçevesinde “hızlı moda” kavramı ortaya çıkmıştır. Hızlı moda, tüketiciyi ürünün kalitesi yerine; lüks markaların ikamesi olabilecek ürünleri daha düşük fiyata, daha önce ve daha fazla miktarda tüketebilmeye odaklamıştır. Hızlı moda akımı ile kullan-at ürünlerin tüketim miktarında meydana gelen artışla doğru orantılı olarak, atık giysi miktarı da artmış; üretim sırasında ortaya çıkan ham madde kullanımı, su tüketimi ve çevresel zarar yeni bir boyut kazanmıştır. Doğal kaynakların en fazla tüketildiği sektörler arasında yer alan moda sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik yöntem arayışları arasında, “sürdürülebilir moda” anlayışı öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, hızlı moda uygulamalarının yarattığı ekolojik tahribata karşılık sürdürülebilir moda perspektifinin incelenmesi hedeflenmektedir. İlgili literatürde var olan çalışmalardan farklı olarak bu araştırmada, moda sektöründe tüketicilerin çevresel sorumluluklarının ve süreci değiştirme/dönüştürme yeteneğine ilişkin içgörüler elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, çalışmada altı katmanlı gelir grubu belirlenmiş ve bu gruplara dâhil rastgele seçilen katılımcılar ile örneklem kümesi oluşturulmuş ve bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasının bulgularının değerlendirilmesi neticesinde; tüketicinin kararlarının, sürdürülebilir modanın değişim süreci üzerinde etkisinin olabileceği, elde edilen bulguların daha ileri düzey araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilecek araştırmalar için bir başlangıç noktası oluşturabileceği sonucuna varılmıştır.
With globalization, as in almost all sectors in economic life, international low-cost production has replaced local production in parallel with the understanding of fast and mass production in the fashion sector. Thus, the concept of “fast fashion” has emerged within the framework of the understanding of fast and high volume production. Instead of the quality of the product, fast fashion has focused the consumer on being able to consume products that can be substitutes for luxury brands at lower prices, earlier and in larger quantities. In direct proportion to the increase in the consumption of disposable products with the fast fashion trend, the amount of waste clothing has also increased; raw material use, water consumption and environmental damage during production have gained a new dimension. The concept of “sustainable fashion” stands out among the search for methods to ensure sustainability in the fashion industry, which is one of the sectors where natural resources are consumed the most. In this thesis, it is aimed to examine the sustainable fashion perspective in response to the ecological destruction caused by fast fashion practices. Unlike the existing studies in the relevant literature, this research aims to gain insights into the environmental responsibilities of consumers in the fashion sector and their ability to change/transform the process. For this purpose, six stratified income groups were determined in the study and a sample set was formed with randomly selected participants from these groups and a survey study; it was concluded that consumer decisions may have an impact on the change process of sustainable fashion and that the findings obtained may constitute a starting point for research to be carried out using more advanced research methods.

Açıklama

Text in Turkish ; Abstract: Turkish and English
Includes bibliographical references (leaves 89-97)
xiii, 107 leaves

Anahtar Kelimeler

Hızlı moda, Sürdürülebilir moda, Tüketici tercihleri, Fast fashion, Sustainable fashion, Consumer preferences

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Yahyabeyoğlu, D. (2025). Tüketici tercihlerinin sürdürülebilir moda endüstrisinin değişim sürecine etkisi : disiplinlerarası bir analiz. İstanbul: Işık Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.